Sigara böreği (foi de placinta umplute cu branza )

Börek (dar și Burek in alte variante) este o familie de produse de patiserie coapte  sau prajite  confecționate dintr-un aluat subtire cunoscut sun numele de  yufka . Acesta poate fi umplut cu brânză , carne tocată, sau legume. Cel mai probabil, inventat în ceea ce este acum Turcia modernă, ​​în provinciile anatoliene ale Imperiului Otoman, în epoca sa timpurie,  a devenit un element popular al bucătăriei  otomane. Se poate pregati  într-o tigaie mare și apoi se taie în porții, după coacere, sau ca produse de patiserie individuale.

Börek este, de asemenea, foarte popular in bucatariile din fostul Imperiu Otoman, în special în Africa de Nord și în Balcani. Bucătăriile  slave  oferă, de asemenea, derivate ale Börek. Börek este, de asemenea, o parte din Mizrahi și tradițiile evreiești sefarde. Acestea au fost adoptate cu entuziasm de către comunitățile evreiești otomane, și au fost descrise, impreuna cu boyos de pan  și bulemas, ca formând „trio-ul de produse de patiserie proeminenta otomane eBörek își are originile în bucătăria turcească (cf. Baklava) și este una dintre cele mai semnificative și, de fapt, elemente străvechi ale bucătăria turcească, după ce au fost dezvoltate de către turci din Asia Centrală înainte de migrarea spre vest de la Anatolia.

Börek în limba turcă se referă la orice fel de mâncare făcut cu foile de placinta yufka. Numele vine de la cuvantul Bur care in limba  turca inseamna „a  se răsuci”.

Turcia modernă se bucură de o mare varietate de variații regionale ale Börek  , cum ar fi :
Su böreği „apă Börek” este una dintre cele mai frecvente tipuri. Straturile de aluat sunt fierte în vase mari pentru scurt timp, apoi un amestec de brânză feta, patrunjel si ulei este presarat  între straturi. Aceasta compozitie este unsa cu  unt și gatita intr-un cuptor de zidărie .
Sigara böreği „țigară Börek” sau Kalem böreği „stilou Börek”, sunt niste placinte in forma  cilindrică , adesea umplute cu branza feta, patrunjel cartofi și, uneori, cu carne tocată sau mezeluri. O varietate de legume, ierburi si condimente sunt folosite în böreks, cum ar fi spanacul, urzica, praz, dovlecei și, și, de obicei piper negru. Numele Kalem böreği a fost adoptat în septembrie 2011 de către unele organizații de patiserie turcești, în scopul de a evita aluziile  la fumat .
Paçanga böreği, este o specialitate tradițională evreiască sefardă din Istanbul  umpluta cu pastırma (patrama )sau kașar (casacaval)  si ardei verzi taiati juliene , care sunt  prăjite în ulei de măsline și servite  ca un meze (aperitiv) .
Saray böreği „palatul Börek” este  o pacinta Börek stratificata  în  care untul proaspăt este rulat între fiecare dintre foile de aluat.
Talas böreği sau Börek „rumeguș” sau „austriac” Nemse böreği, este un mic pătrat Börek cea mai mare parte umplut cu cuburi de carne de miel și mazăre verde,foarte  pufos și crocant.
Kol böreği „brațul Börek” este pregătit în formă de rulouri lungi, fie rotunjite sau căptușite, și umplute fie cu carne tocată, brânză feta, spanac sau cartofi și coapte la o temperatură scăzută.
Sarıyer böreği este o versiune mai mica si a variantei  de „Kol böreği”, numit dupa Sarıyer, un cartier din Istanbul
Gül böreği „a crescut Börek”, de asemenea, cunoscut sub numele de „rotund sau Börek spirală” Yuvarlak böreği sunt placinte rulate în forma de spirale mici și au o umplutura mai picanta decat alte placinte Börek.
Cig Börek sau „Börek crud” Çibörek este un Börek in   formă de semicerc , umplut cu carne tocată  și prăjit în ulei pe partea concavă , foarte popular în locuri cu o comunitate tatara înfloritoare, cum ar fi Eskișehir, Polatlı și Konya .
Töbörek este un alt soi tătar, similar cu un çibörek, dar coapte fie în fața convexă a sacului, sau într-un cuptor zidărie în loc de a fi prăjite în ulei.
Laz böreği, o specialitate a regiunii Rize, este o versiune dulce, umplut cu muhallebi (o budinca de lapte in stil otoman ) și servite stropite cu zahăr pudră.

De cele mai multe ori, cuvântul „Börek” este însoțită în limba turcă de către un cuvânt descriptiv referindu-se la forma, ingredientele de patiserie, pentru si  metodele de gătit sau regiunea din care provine ( sursa Wikipedia)

Intrucat si eu sunt o pasionata a bucatariei turcesti si in special a foilor de placinta yufka (va amintiti retetele mele anterioare cu aceste foi?) , astazi o sa va prezint varianta mea de Sigara böreği :

igara Boegi

Ingrediente :

-350 grame foi yufka (gata taiate in forma de triunghi .Se pot folosi si cele in forma de cerc pe care le taiem in triunghiuri )

-2 oua ecologice

-300 grame branza feta de oaie

-120 ml lapte

-2 legaturi patrunjel

-50 grame chimen

-50 grame susan negru

photo UMPLUTURA

Pregatim umplutura amestecand cu ajutorul unui robot branza , 60 ml lapte , 1 ou si chimenul.

photo 1

Intindem foile de placinta pe o hartie de copt.

photo 2

Punem cate 1 lingura de umplutura in partea cu baza triunghiului.

photo 3

Pliem laturile din stanga si din dreapta bazei triunghiului peste umplutura.

photo 4

Rulam triunghiul pornind dinspre baza inspre varf.

Inainte sa terminam de rulat tot triunghiului inmuiem virful triunghiului in putina apa si apoi il lipim de ruloul format

CIGARA BOREK

Asezam tigaretele ntr-o tava de copt unsa cu unt. Amestecam 1 ou cu 60 ml de lapte si ungem cu acesasta compozitie tigaretele umplute cu branza si apoi presaram susanul negru.

photo 7

Incalzim cuptorul la 180 de grade si coacem cca 35 de minute.Reteta originala se prepara prin prajirea tigaretelor in ulei dar eu am ales varianta dietetica de coacere .

photo 5

photo 6

Cei care au calatorit in Turcia si au gustat patiseria turceasca stiu ca aceasta are niste arome de neuitat.

Despre biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Acest articol a fost publicat în Aperitive și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sigara böreği (foi de placinta umplute cu branza )

Lasă un comentariu