Coji de cedri confiate

Cedri (nu am gasit traducere in limba romana ), sunt unele  dintre cele mai vechi tipuri de fructe de citrice .Au fost aduse in Europa  din Asia cu mii de ani in urma.

Cedri (Citrus medica) este o specie apartinand genului Citrus .Acesta este considerat unul dintre cele 3 specii de fructe de citrice din care mai cunoastem astazi pomelo si mandarina.

Numele de cedro deriva din denumirea in latina „Citrus „si coincide cu traducerea unei specii faimoase de conifere „cedrus”(celebrii cedrii din Liban). Si eu am facut aceasta confuzie atunci cand am mancat prima data acest fruct , credeam ca este fructul speciei de conifere numita cedru.

Fructele de cedri sunt foarte mari, au coaja foarte groasa si parfumata ( au un miros aparte ) iar miezul nu este la fel de zemos ca cel de la lamaie  .  Se folosesc in patiserie : cojile confiate ,  marmelada , lichior,  sirop  si o bautura numita cedrata .
Sunt niste fructe foarte sanatoase ,  regleaza tensiunea si ajuta in cazuri de anemie .

Pentru ca imi plac mult cojile de citrice confiate (lamai , portocale , mandarine) si bineinteles ca nu le folosesc pe cele din comert , am profitat de prima ocazie cand am gasit cedri bio si m-am apucat sa pregatesc  cedri confiate.

In primul rand trebuie sa spalati bine fructele de cedri .

DSC01575

 

 

 

 

 

Decojiti cu grija si taiati cubulete de 0,5 cm .

DSC01576

 

 

 

 

 

Puneti intr-o cratita apa la fiert  iar cand clocoteste , punem cojile de cedri si le fierbem 1 minut .Varsam apa in care au fiert , punem alta apa la fiert , adaugam cojile de cedri si fierbem din nou 1 minut.Repetam acest procedeu de 3 ori .Punem din nou apala fiert (a patra oara) si adaugam cojile de cedri pe care le fierbem la foc mic timp de 30 de minute .

Dupa ce au fiert le lasam la scurs  intr-o strecuratoare timp de 3 ore.

DSC01585

 

 

 

 

 

Dupa ce s-au scurs  le punem la uscat pe  sita aoperita cu hartie de copt .

DSC01587

 

 

 

 

 

Dupa ce s-au uscat  le punem intr-un borcan de sticla, presarand zahar brut intre straturi.

Procedeul se adapteaza la toate tipurile de citrice.

DSC01597

About biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Condimente și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Coji de cedri confiate

  1. Lenina spune:

    In romana se numeste chitra🙂

  2. Sorina Munteanu spune:

    dar unde ai gasit chitra bio???
    pls da- si mie linkul pe mail sau adresa magazinului
    sorinams@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s