Salata de conopida si broccoli cu sos de avocado

Va propun o salata gustoasa , ideala pentru pranz.
Ingrediente pentru salata :500 gr.conopida , 500 gr.broccoli , 250 gr.branza feta ,1 buc.fenicul , 250 gr.masline Kalamata , 250 gr.telina, 350 gr. castravete verde , 4 buc. ardei gras ,5 fire ceapa verde , 3 legaturi patrunjel ,4 legaturi marar ,3 oua
Ingrediente pentru sos :2 buc.avocado , 4 fire usturoi verde , 1 buc.lamaie , 1 lingura mustar ,150 ml ulei extravirgin de masline , 1 lingura otel balsamic alb, 1/4 lingurita ardei iute macinat.

DSC01362

DSC01363

Conopida este o sursa importanta de proteine ,vitamina C , vitamina B6 , calciu,fosfor , fier,magneziu si zinc ,fiind in acelasitimp si o sursa importanta de fibre.Nu contine foarte multe grasimi saturate si , ca si planta nu contine colesterol.

Broccoli este bogat in vitamina C precum si in fibre alimentare . Este o leguma care ofera o nutritie exceptionala si ajuta la mentinerea unei  vieti sanatoase si longevive.  Broccoli este o sursa excelenta de  vitamina A, B2, acid folic si   vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si  bogata in fier si potasiu.Este o leguma cu un continut crescut de calciu,  aproape un echivalent mult mai sanatos  al laptelui in alimentatie .Cu toate ca laptele este bogat in  calciu ,  70-80% iar dupa unii cercetatori chiar 90% din acest calciu nu se absoarbe datorita continutului mare de fosfor (cantitatile mari de fosfat din lapte duc la scaderea concentratiei plasmatice a calciului ,ceea ce determina neasimilarea calciului din lapte .Raportul optim de calciu fosfor este de 1/1 pina la 1/1,5 .Spre deosebire de proteinele de origine animala care contin un exces de fosfor , vegetalele verzi au de 3 pina la 5 ori calciu mai multdecit fosfor ). Contine seleniu si compusi cu  sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene.  Contine de asemenea  un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie –  – raspunzatoare  de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea  cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor (Emil Radulescu -Alimentatia Inteligenta ,  http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/broccoli-leguma-miraculoasa )

Avocado  este un fruct foarte echilibrat, ce conţine o gamă variată de grăsimi, vitamine, minerale şi fibre; nu este nici acid, nici alcalin şi se digeră foarte uşor (în afara situaţiei în care ai probleme cu ficatul, caz în care este posibil să fie puţin cam gras). Avocado este o sursă foarte bună de vitamina E – cu rol antioxidant şi foarte benefică pentru piele. De asemenea, este una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esenţial pentru o bună tensiune arterială şi pentru echilibrul fluidelor în organism.Mai mult decât atât, avocado este cea mai bună sursă de betasitosterol, o substanţă recent depistată ca fiind anticancerigenă, benefică pentru prostată şi cu rol în menţinerea nivelului de colesterol în limite normale (www.goodfood.ro )

Acum dupa ce v-am prezentat beneficiile celor 3 ingrediente principale , e timpul sa ne apucam de preparat salata!
Taiem conopida si feniculul cubulete , rupem broccoli in buchetele mici si le gatim la abur timp de 20 min.

DSC01364

DSC01369

Taiem telina , castravetele ,ardeiul gras si branza cubulete.

DSC01365

DSC01366
Scoatem samburii de la masline si le taiem felii.

DSC01374
Fierbem oualele si le taiem in cate 6 bucati.
Tocam cat mai marunt mararul si patrunjelul iar ceapa o taiem bucatele mici.

DSC01375

DSC01377

Prepararea sosului :
– curatam avocado de sambure si coaja

DSC01370
– taiem usturoiul in bucatele mici
– pasam cu ajutorul unui blender avocado si usturoiul impreuna cu :uleiul de masline , zeama de lamaie , mustarrul , otetul , ardeiul iute .

DSC01371

Punem intr-un vas ingredientele de mai sus (cu exceptia cubuletelor de branza si a feliilor de oua ) si sosul si amestecam .

DSC01378

La final ornam salata cu feliile de oua si cubuletele de branza.

DSC01381
Va doresc Pofta Buna!

Despre biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Acest articol a fost publicat în Salate și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu