Esenta de citrice

Daca utilizati frecvent esenta de portocale sau lamai  pentru a da aroma de citrice diverselor preparate atunci va recomand sa va preparati singuri aceasta esenta  folosind numai citrice ecologice  .

De ce avem nevoie de citrice  ecologice ?Pentru ca citricele de pe piata au coaja cerata si tratata cu diversi conservanti. Pai si ce nu putem sa spalam bine coaja ?

Inainte de a folosi coaja de citrice in orice fel de mancare ar trebui sa luam in considerare faptul ca citricele sunt tratate cu diverse substante pentru a le mentine prospetimea .

Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea  din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, din Galaţi , substantele folosite pentru conservarea citricelor sunt E 230 , E 231 , E 233 :

* E 230 Difenilfenol – Conservant artificial. Este un pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja  fructelor. Se recomandă spălarea pe mâîni după decojirea unui fruct. Testele  de laborator au demonstrat că poate provoca sângerări interne, dacă  este ingurgitat în concentraţii mari. Doza maximă admisă prin lege este  de 0,1 mg / kg corp.Uneori, fructele sunt imersate într-o soluţie de difenil, care penetrează coaja
încet şi poate fi prezentă în fruct.Face parte din categoria „E-urilor periculoase”

* E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafaţă. Poate produce alergii la contactul cu pielea, îndeosebi la copii. Doza maximă admisă prin lege este de 0,2 mg / kg corp.

* E 233 Tiabendazol – fungicid utilizat pentru suprafaţa fructelor.Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

Daca v-ati convins ca este nevoie de citrice ecologice atunci cand vreti sa consumati citrice ,indiferent in ce scop : pentru a face suc,pentru a folosi coaja sau pulpa in orice reteta , acum haideti sa vedem de ce trebuie sa ne preparam singuri esentele din aceste citrice.

Ce ingrediente contine esenta de lamaie de pe piata ? O sa va spun doar ingredientele continute de esentele produse de 2 producatori (va las pe voi sa-mi scrieti ce alte ingrediente ati mai descoperit):

-prima esenta de lamaie pe care am analizat-o , are  mentionate urmatoarele  ingrediente:aroma naturala de lamaie-fara sa precizeze cu ce tip de solvent a fost extrasa aceasta aroma naturala -si ulei vegetal -fara sa se precizeze ce tip de ulei vegetal , un aspect foarte important de cunoscut cand este vorba despre ulei intrucit exista tipuri de ulei vegetal care nu pot rezista la tratamente termice . Fiecare tip de ulei are un  punct de ardere diferit iar daca depasim acest punct (aceasta temperatura ) , uleiurile  incep sa se degradeze si sunt eliberati radicali de acizi grasi care sunt  daunatori si chiar dupa unii cercetatori, cancerigeni.Avand in vedere ca esenta de lamaie o folosim in special la prajituri la care temperatura de coacere este de peste 150 de grade este foarte important sa stim tipul de ulei folosit in prepararea esentei.

– a doua esenta de vanilie (de la alt producator ) are niste ingrediente si mai si :aroma naturala -aici trebuie sa deducem ca ar fi vorba de lamaie pt ca pe eticheta nu se specifica  -solvent (nu se specifica ce tip), ulei vegetal (?), apa , BHA E 320 -adica BUTIL HIDRAXI ANISOL  -un antioxidant sintetic (posibil cancerigen ) care in combinatie cu mari concentraţii de vitamina C poate produce radicali liberi , care pot produce leziuni la nivelul componentelor celulelor, inclusiv ADN-ului. Conform  curcubeu.ro acest E 320 face parte din lista cu E-uri de care ar trebui sa te feresti.

Daca v-am convins ca cea mai sanatoasa esenta este cea preparata de noi , acum cred ca ar trebui sa va scriu si reteta:

Ingrediente pentru esenta de lamaie:

Esenta naturala de lamaie

Esenta naturala de lamaie

-4 buc lamaie bio (netratata ) , 600 ml vodka ,4 lingurite zahar brut (bineinteles ca reduceti cantitatile proportional in functie de cantitatea de esenta de care aveti nevoie) Amestecam zaharul cu vodka si incalzim pana se topeste zaharul. Radem coaja de lamaie ,o punem intr-un recipient sterilizat (v-am explicat in articolul esenta de migdale de ce este necesara sterilizarea ),adaugam vodka si inchidem vasul etans. Scuturam recipientul  de cateva ori si apoi o punem intr-un loc intunecat si racoros .Trebuie sa scuturam recipientul de cateva ori in fiecare zi ,timp de o luna pana cand va fi gata esenta. Putem sa continuam macerarea si dupa o luna (pana cand terminam esenta !) si de asemenea putem sa adaugam coaja rasa de lamaie si vodka cu zahar daca vrem sa completam permanent stocul de esenta.

Esenta de lamaie bio

Esenta de lamaie bio

Nu stiu cat costa esenta de lamaie cu E-uri dar pot sa va spun cat va costa sa va preparati esenta naturala din lamai bio:Pentru 600 ml de esenta de lamaie bio a rezultat un cost de 46,39 lei si  este de  format din :-41,4 lei vodka (1 l de vodka a costat 69  lei )-4,8 lei lamaile bio (1 kg de lamai bio costa 16 lei)-aici nu ar fi trebuit sa adaug tot pretul lamailor pentru ca ne folosim si de zeama ramasa dupa ce radem coaja.-0,19 lei zaharul brut (0,5 kg de zahar brut costa 6 lei)Am cautat esenta de lamaie bio si am gasit la pretul de 18 lei pentru 8 ml .Daca preparam noi acesti 8 ml ne costa 0,62 lei , putin timp si multa pasiune ! Pentru esenta de portocale avem nevoie de urmatoarele ingrediente :3 buc portocpale bio , 500 ml vodka.Radem coaja de portocala , o punem intr-un recipient sterilizat ,adaugam vodka .Inchidem etans recipientul , scuturam de cateva ori si punem la macerat intr-un loc racoros si intunecos.Dupa o luna esenta este gata (eu o folosesc si dupa 5 zile )esenta bio de potocale

Pentru 500 ml de esenta de portocale  bio a rezultat un cost de 39,83 lei si  este de  format din :
-34,5 lei vodka (1 l de vodka a costat 69  lei )
-5,33 lei portocalele bio (1 kg de portocale  bio costa 16 lei)-aici nu ar fi trebuit sa adaug tot pretul portocalelor  pentru ca ne folosim si de zeama ramasa dupa ce radem coaja.
Am cautat esenta de portocale  bio si am gasit la pretul de 19,33  lei pentru 8 ml .Daca preparam noi acesti 8 ml ne costa 0,56 lei .
V-am convins sa preparati esente naturale?
Daca da , fiti cu ochii pe blog pt ca urmeaza esenta de vanilie!

About biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Condimente și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s