Salata cu naut

Haideti sa incepem anul cu o reteta usoara !

Aceasta reteta am pregatit-o pentru 1 ianuarie dar pentru ca sunt in urma cu postarile pe blog o public deabia acum.

Ingrediente: 400 gr. naut , 100 gr.masline Kalamata , ½ lamaie , ½ ceapa rosie , 500 gr.ardei capia copt , salata verde mixta , sare neiodata (eu folosesc intotdeauna sare roz de Himalaya ) ,ulei de masline extravirgin  .

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne-  www.wikipedia.ro

Maslinele , desi te-ai astepta sa fie  niste alimente naturale si inofensive ( asa cum credeam si eu pina sa studiez cu atentie ambalajul lor ), contin stabilizatori de culoare artificiali si acidifianti. Deci cautati in magazine numai masline naturale , care nu au fost innegrite prin oxidare cu gluconat de fier.Maslinele Kalamata (denumite asa dupa numele regiunii unde se cultiva –in sudul Greciei) pe langa faptul ca au o aroma  deosebita sunt in primul rind naturale , neinnegrite si oxidate cu cine stie ce gluconati.

Uleiul extravirgin de masline -Conform IOOC –Consiliul International pentru uleiul de masline  -pentru ca un ulei de masline sa fie considerat extravirgin trebuie ca gradul de aciditate sa nu depaseasca 0,8 % si sa fie realizat exclusiv prin procedee mecanice , presare sau centrifugare la rece , fara niciun adaos chimic.Ce trebuie sa scrie pe eticheta :ulei de masline extravirgin , presat la rece exclusiv prin procedee mecanice .Ideal este sa scrie data recoltarii maslinelor din care a fost produs uleiul , zona din care au fost recoltate si ca au fost recoltate manual.

P.S. -În 1997 şi 1998, uleiul  de măsline a fost cel mai falsificat  produs agricol din  Uniunea Europeană  ,profiturile obtinute din falsificarea uleiului de masline  au fost comparabile cu cele realizate din  traficul de cocaina – http://www.newyorker.com/reporting/2007/08/13/070813fa_fact_mueller#ixzz1ia3JebJt .

DSC01278

 

 

 

 

 

Punem nautul uscat la inmuiat cu o 12-16 ore  inainte sa-l preparam.Fierbem nautul inmuiat 1 1/2 -2 ore , la temperatura medie , fara ca apa sa clocoteasca (pentru  a nu sfarama boabele de naut ).

Taiem bucatele mici ardeiul copt si ceapa .Taiem salata chiffonade.Amestecam nautul fiert cu maslinele intregi , ardeii capia  ,ceapa  , salata ,suc de lamaie si ulei .Condimentam cu piper si sare si Pofta Buna !

 

DSC01280

About biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Aperitive, Preparate din legume, Salate și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Salata cu naut

  1. Organic choices in my life spune:

    Am gustat din ea, super buna!!!

  2. SEBA spune:

    Eu pot spune nu numai ca am gustat ci chiar am consumat din aceasta salata. Ei bine trebuie sa va spun ca ceace da valoare acestei salate sunt cele 100 grame de masline Kalamata. Eu as numi „Salata cu naut si masline Kalamata” Totusi trebuie sa remarc si un aspect ce merita a fi imbunatatit pe viitor si anume faptul ca raportul dintre ardeiul copt si salata verde trebuie modificat in favoarea salatei verzi . Ardeiul capia domina salata verde iar eu ca mare iubitor de verdeturi nu pot fi de acord. Poate este si o perceptie subiectiva ca fiind furnizorul direct din solar al salatei verzi dar in miez de iarna o salata verde proaspata parca este mai deosebita decat un ardei copt, fi el si capia. In rest salata are toate argumentele pentru a fi incadrata in „real food”
    Pe curand
    SEBA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s