Salau „Bonne femme”

Salaul este un peste rapitor , cu carne alba , frageda ,cu continut redus in grasimi ,  cu putine oase si cu un gust delicios.Dintre numeroasele retete care se pot prepara din salau (la gratar , prajit, pane,rasol,marinat,gratinat,zacusca,tocanita,in aspic,pasta ) am ales pentru astazi o reteta care imi place foarte mult „Bonne femme”(Sotie buna).Termenul „Bonne femme” descrie produsele alimentare preparate intr-un mod simplu,familiar.

Ingrediente (pt 10 portii): 1 salau intreg (2,5 kg) , 120 g faina de porumb , 200 g unt ,300 ml vin alb (eu am folosit Tokaji 2002) , 350 ml lapte 0,1 % grasime  , 3 oua ecologice , 100 g funghi porcini uscate (sau 200 g ciuperci proaspete) ,100 ml smintina lichida, sare roz de Himalaya, piper alb proaspat macinat , suc de lamaie, 1 legatura cimbru verde,2 buc.lamai , 200 g parmezan.

Curatam pestele de solzi , taiem capul , coada si aripioarele apoi il spalam si zvintam .Umplem pestele cu legatura de cimbru , stropim cu suc de lamaie si lasam la rece 1/2 ora.

Asezam pestele in tava si stropim cu 150 ml vin.Il coacem in cuptor 20 minute la temperatura medie (140 grade)

Punem ciupercile uscate in apa calda si le lasma la inmuiat 30 minute.Dupa aceea le scurgem de apa.

Cit timp se coace pestele prepara sosul Bechamel din unt , faina , lapte , smintina,restul de vin si cele 3 oua.Topim untul , adaugam faina si amestecam , apoi adaugam laptele , smintina , oualele si vinul.Amestecam bine si fierbem 5 minute.

Scoatem pestele din cuptor si il lasam citeva minute sa se raceasca.

Curatam pestele de piele si oase.

Ungem cu unt o tava pt graten ,asezam bucatile de peste

Asezonam cu sare si piper si punem 1/2 din cantitatea de ciuperci

Punem 1/2 din sosul bechamel si 1/2 din parmezan

Repetam asezarea straturilor :peste , socul bechamel amestecat cu ciupercile tocate marunt si parmezan

Coacem 10 -15 minute ,pina cind preparatul se gratineaza.

Servim cu o salata din sfecla coapta si hrean .

Pofta Buna!

About biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Preparate din peste și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Salau „Bonne femme”

  1. Mihaela spune:

    Arata super bine. Salaul este unul dintre pestii mei preferati si ai familiei mele. Dar sincer….trebuie sa fi intradevar o „sotie buna” sa-l prepari asa. Rezultatul este unul fabulos.

    • biaskitchen spune:

      Nu trebuie sa fi neaparat o „bonne femme” ci doar „passionate about cooking”!

      • Mihaela spune:

        Sti ce cred eu? Ar trebui sa le facem o vizita mamelor noastre (cel putin eu) sa le scoatem in oras la o cafea si sa ne povesteasca cum reuseau ele saracele sa le impace pe toate. Casa, barbat, copii……..si din cate imi amintesc se lucra si sambata. Noi nu mai reusim sa le facem chiar pe toate, de multe ori le mai triem……..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s