Saramura de crap

Crapul (cyprinus carpio) cred ca este pestele cel mai apreciat pentru calitatile sale gustative si cel mai raspandit  in gastronomia romaneasca .La noi in tara crapul se gaseste in 3 variante : crap salbatic , crap de crescatorie si crap oglinda.Crapul salbatic are o forma mai alungita si o carne mai slaba .Crapul de crescatorie este mai dezvoltat iar carnea este mai grasa.Crapul oglinda nu are solzi decit un rind pe langa sira spinarii. Pentru prepararea crapului cred ca sunt sute de retete culinare , imbunatatite mereu de a lungul anilor.Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca icrele de crap sunt delicioase (daca stii cum sa le prepari).

Va prezint o reteta de saramura de crap pe care am invatat-o de la un pescar pasionat si de gatit in acelasi timp -cumnatul meu Gaby.

Ingrediente :1 kg crap

Pentru saramura :15 ml ulei , 6 catei de usturoi , un fir de cimbru verde ,un ardei iute ,piper ,4 rosii mari , 4 ardei gras

1.Evisceram pestele si il portionam (nu se curata de solzi).

2.Presaram sare grunjoasa intr-o tava pentru copt (putem folosi si o tava de la aragaz) .

Referitor la sare eu prefer sarea aromata (reteta lui Jamie)  pe care am grija sa o am in permanenta la dispozitie avind in vedere ca familia mea este mare mancatoare de peste la gratar. Este foarte simplu de preparat .La 100 grame de sare grunjoasa adaugati frunzele de la 2 fire de rozmarin proaspat si coaja de la o portocala si o lamaie .Zdrobiti frunzele de rozmarin , radeti coaja de portocala si de lamaie si amestecati cu sarea .Intindeti amestecul pe o tava si lasati la uscat .Puteti sa folositi amestecul imediat sau lasati sa se usuce 6 ore si pastrati intr-un borcan inchis ermetic (se poate pastar 1 luna).Pentru reteta de saramura am aromat sarea cu leustean verde pe care l-am tocat intr-un mojar si apoi l-am amestecat cu sarea grunjoasa.

Asezam pestele peste sarea din tava si punem tava pe un gratar incins.Dupa ce am copt pestele pe o parte il intoarcem pe partea cealalta si il coacem.

3.Dupa ce am copt pestele il scufundam intr-o oala cu apa fiarta timp de citeva secunde pentru a -l mai desara putin.

4.Preparam saramura :Coacem pe gratar rosiile , ardeiul gras , ardeiul iute .

Decojim legumele coapte si le tocam marunt.

Zdrobim cateii de usturoi intr-un mojar si adaugam ptina apa si ulei.

amestecam legumele tocate cu mujdeiul de usturoi si turnam saramura peste pestele pregatit ca mai sus.

presaram deasupra patrunjel prospat tocat.

mamaliguta calda nu trebuie sa lipseasca!

Pofta Buna!

About biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Preparate din peste și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Saramura de crap

  1. Mihaela spune:

    Uau, deja imi „ploua in gura”.
    Bun!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s