Ingrediente pentru asezonarea somonului

Delicatul piper roz.

Piperul roz , este un fruct originar din zonele muntoase din Bolivia , Peru si Chile. Are un gust similar cu cel al piperului dar cu note mult mai delicate.Eu il folosesc foarte des cind pregatesc peste pentru ca nu imi plac mancarurile prea piperate.

Boabele de piper roz (Schinus), au inceput sa fie comercializate  în 1992 .
Boabe de piper roz au un gust dulce şi uşor si  de asemenea, foarte aromat si nu înţepător ca boabele coapte piper. Boabe de piper roz sunt numite astfel după culoarea şi forma lor , nu din cauza aromei  care este total diferita de cea a piperului rosu , care are  o iuteala mult mai intensa.

Astăzi, boabele de piper roz sunt de obicei folosite în bucătăriile din întreaga lume, şi a devenit la modă reale în toate arome alimentare fin

Ghimbirul .

Daca doriti sa dati un gust picant deosebit somonului , puteti inlocui piperul roz cu ghimbir ras.Ghimbirul (Zingiber officinale) este cunoscut din timpuri stravechi , fiind originar din India si adus in Europa in perioada cruciadelor. Este o planta erbacee aromata cu numeroase proprietati terapeutice.Ghimbirul este folosit de mii de ani in India si China atit pentru proprietatile sale terapeutice cit si pentru aroma sa deosebita in condimentarea alimentelor.Ghimbirul a cucerit insa mai intai bucataria europeana, fiind catalogat drept un condiment picant, apropiat de piper .Ghimbirul este folosit in special proaspat, fie ras, fie taiat felii .Ghimbirul este recunoscut pentru nota sa usor intepatoare , pentru aroma sa bogata, dulce, calda si lemnoasa. Datorita substantelor aromatice pe care le contine , si-a castigat deja din vechime reputatia de planta afrodiziaca cu reale virtuti tonifiante.
Uscat este comercializat in special in forma de pudra alba sau usor maronie, dar si ca radacini intregi si trebuie pastrat la adapost de lumina, aer si umezeala. Prin uscare isi schimba foarte mult gustul, devine mult mai aromat si mai putin iute.Studii recente au confirmat mai multe proprietăţi : efect protector asupra gastritei şi ulcerului .Sunt numeroase studii care au demonstrat proprietati anti-inflamatorii  ale acetei plante .De asemenea ajuta la  ameliorarea  simptomelor de inflamaţie a mucoasei gastrice si  poate împiedica, de asemenea formarea de ulcere atunci când se iau medicamente non-steroidale anti-inflamatorii (AINS), care, după cum ştim, au propria lor creaţie ca un efect secundar de ulcere în sistemul digestiv.În medicina arabă, este considerată un afrodisiac, iar unele popoare din Africa cred că a mânca regulat ghimbir ii poate ajuta impotriva  muşcăturilor  de ţânţari.Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere. In medicina si estetica, ghimbirul este folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Este util persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente, letargice, aducand tonus, energie si optimism.
Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numeroase afectiuni: sensibilitate la frig, dureri de gat, guturai, astm, gripa in faza incipienta, reumatism, rau de masina, rau de miscare, rau de inaltime, senzatie de voma persistenta, tulburari de apetit, digestie dificila, indigestie, gastrita hipoacida, astenie fizica si psihica, convalescenta, balonare, frigiditate .

Fie ca il folositi in scopuri terapeutice sau doar pentru condimentarea alimentelor , va sfatuiesc sa-l încercaţi şi  sunt sigura că gustul şi aroma speciala de ghimbir te va cuceri!

In functie de cum e gatit , ghimbirul isi poate pierde in mare masura aroma si poate devini mai iute, dar, daca este prajit pierde din iutime, isi schimba gustul si merge foarte bine alaturi de usturoi si ceapa.
Astfel, ghimbirul este folosit la cele mai felurite feluri de mancare, supe, sosuri, preparate din carne si legume, dar si la deserturi si bauturi. Thailandezii il adauga dat prin razatoare la prepararea pastei de curry, indonezienii freaca deseori carnea inainte de a o pregati cu o pasta de ghimbir si ardei iute, indienii folosesc ghimbirul prajit in sosuri sau crud si ras in sosurile cu iaurt pentru marinarea carnii , iar chinezii il folosesc atat fiert, cat si prajit.

Sumac

Sumac este un condiment foarte popular în  gastronomie în tarile arabe , Turcia  si mai ales in bucataria libaneza. În aceste zone este folosit in locul sucului de lamaie , utilizat în cazul în care altegastronomii  ar utiliza tamarind ,zeama de lamaie sau oţet. Acesta este frecat pe kebab înainte de gatitul pe gratar  şi poate fi utilizate în acest fel si la peşte sau pui. Sucul extras din sumac este popular în sosuri pentru salate şi marinate şi forma de pudră este utilizat în fierturi si salate de legume (foarte renumitele fattoush si taboule )si pui. Un amestec de iaurt şi sumac este adesea servit cu kebab.

About biaskitchen

Gatitul este pasiunea mea.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Condimente și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s